Den tidigare världsmästaren Yvonne Berndt är den tredje bowlaren att få en stjärna på Idrottens walk of fame i Malmö. – Det är på något sätt en dröm, det är det verkligen, säger hon.

Malmö stad hyllar sina idrottshjältar genom att förära de främsta med en stjärna på Idrottens Walk of Fame på stadionområdet. Nyligen avtäcktes den 32a stjärnan av totalt 40 som kommer att finnas, och för tredje gången var det en bowlare som fick en stjärna. Bland Zlatan Ibrahimovic, Lena Videkull, Gunder Hägg, ”Ricky” Bruch, Anette Hagre Johanesson, Martin Paulsson och ”Pekka” Lindmark står nu också Yvonne Berndt, Bowling.
– Det känns väl helt fantastiskt, att man ändå på något sätt har blivit erkänd. Att man har presterat någonting för Sverige. Man kan inte tänka själv hur stort det är. ”Ricky” Bruch och Gunnar Larsson och de där, de har man alltid sett upp till. Visst är det fantastiskt och jag är enormt tacksam och glad, säger Yvonne Berndt.

62-åringen säger att under 70- och 80-talet, när den nuvarande BK ABeCe-spelaren, var som bäst, var hon så uppe i sitt tävlande och tränande att hon inte hann stanna upp och överblicka sin karriär. Därför värdesätter hon en sådan här utmärkelse nu.
– När allting händer. Man tränar så enormt mycket, man håller på, det är många järn i elden. Nu när man en del år efteråt, när man tänker efter. Man förstår det egentligen aldrig själv, när man blir uppmärksammad på detta sättet. Det är på något sätt en dröm, det är det verkligen, säger hon.

”Bowlingspelaren Yvonne Berndt har representerat landslaget sedan 14 års ålder. Hon har vunnit ett VM-guld, ett VM-silver, ett VM-brons, nio NM-medaljer och ett EM-guld. Hon är flerfaldig svensk mästarinna och var första kvinna från Europa att spela på den amerikanska proffstouren. Yvonne tränar idag ungdomar i Skånes Bowlingförbund. Hon tävlade för BK Triumf, Malmö”. Så löd Malmö stads motivering till varför Yvonne Berndt skulle få en av de 40 platserna på Idrottens Walk of Fame.
– Det är jätteroligt, det är helt fantastiskt. Att man har fått det här på gamla dar, om man säger så, säger hon och minns tiden på den amerikanska proffstouren:
– Att få spela bland proffsen i USA var också väldigt stort, att få vara en av dem som åker runt och fick vara med i gemenskapen där. Det tcker jag var väldigt roligt. På kvällarna där, innan tävlingarna började, så hade vi alltid proffs mot amatörerna. Då gick man från bana till bana, så fick man vara tillsammans med amatörerna och de fick spela och fråga. Det tycker jag också var väldigt roligt, att kunna visa bowlingen på det sättet, säger hon.

Men det är inte bara roligt för världsmästarinnan i lag från Caracas 1983 själv. Med på avtäckningen av stjärnan fanns även inbjudna gäster, vänner och kollegor.
– Jag är inte den människan som utåt liksom, ”jag är bäst”, det finns inte i mig. Det är inte jag. Därför blir man väldigt glad och väldigt stolt. Det är väldigt roligt för mina vänner som tycker att det här är jätteroligt, säger Yvonne Berndt och fortsätter:
– Jag är väldigt tacksam också, min son är i USA, och när han väl kommer hem, det är roligt för honom också. När han ser det här kan han tycka att mamma har varit väldigt duktig i bowling. Det är jätteroligt. Han är jättestolt också, säger hon.

Utmärkelsen är dock inte bara stor för Yvonne Berndt och hennes närmaste. Den tidigare Triumf-spelaren menar att det är stort för hela sporten bowling.
– Jag tycker att det är väldigt viktigt, både för vår sport och många andra sporter, att de som är, eller har varit, väldigt duktiga kan utnyttjas på det här sättet. Vi ska inte skämmas för att vi har några som har varit, och är, väldigt duktiga. Det är så många ungdomar dras till de olika idrotterna, säger hon och berättar om när hon fick vara med och träna ett gäng ungdomar i Kristianstad och hur hon med sina meriter hoppas inspirera nästa generation bowlare.
– Då berättade jag att jag har varit världsmästare och att jag började när jag var i er ålder. Jag är en helt normal, vanlig människa men jag har tränat ofantligt mycket, det kan ni också göra. Ni kan också bli världsmästare, berättar hon.

Nu kan alla bli inspirerade av Yvonne Berndt. De kan se stjärnan i marken utanför stadion och de kan se montern på Idrottsmuseet i Malmö dit den hyllade bowlaren själv har fått bidra.
– Där har jag kunnat skriva lite om mig själv och hela min resa från att jag följde med pappa när jag var en 6, 7 år. Vilka klubbar jag har spelat i, och sen har jag ett klot och en kägla som jag har signerat. Det är man inte så van vid, att skriva autografer händer ju inte så ofta, skrattar Yvonne Berndt.

Text/Bildkälla: SWEBOWL / Markus Hegnelius